Skip to content

Fredlig beröring och lekfullhet (2012/SWE)

Något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är fredlig beröring och lekfullheten som en väg till närhet och intimitet. Därför skapade jag och vännen Denice konceptet We Are Play under hösten 2012 i Stockholm. Sedan dess vi hållit en mängd workshops där vi vill inspirera fler att utforska sin kropp, sexualitet, kraft och lekfullhet i en trygg miljö. Vi är nästan alltid galet nyfikna på uppdrag och samarbeten som bygger vidare på vår dröm om en lekfullare värld.

Idag är We Are Play mest levande i en hemlig grupp på Facebook med runt fyrahundra medlemmar där vi bjuder in till diverse workshops med oss själva och många andra som lärare. Det senaste vi gjorde tillsammans var en serie av korta kvällsträffar varannan vecka på teman som Playful fighting, Mörker, Tre minuters-leken och bestämmarleken Queen of motherfucking everything. Efteråt var det fritt häng vilket kan vara allt ifrån att pilla dig i naveln, ligga i någons famn, filosofera kring livet, starta ett kuddkrig (se bild ovan) eller fortsätta leka och utforska utifrån kvällens tema. Vill du bli inbjuden till framtida workshops så är det enklast att be en vän som redan är medlem i Facebook-gruppen att lägga till dig. Är du helt ny i denna värld så skicka oss ett mejl och berätta vem du är.

Varför leka?

Den bästa beskrivningen av aktiviteten att leka som jag har läst är skriven av O. Fred Donaldson i hans bok Playing by heart: the vision and practice of belonging. Här följer ett utdrag hur boken som beskriver just varför vi behöver leka.

“Let’s try a metaphor. Imagine a human being as an artichoke. The artichoke’s tough, spiny leaves are the innumerable shields we put up to defend that which is must tender and sought after – the heart. We can tear tan artichoke’s leaves off to get at its heart, just as we can attack a person; but there is a much easier and more effective way. If we steam the artichoke, it surrenders its leaves, exposing and sharing its heart with us. In the same way, play does not attack a person’s defences. Play creates an environment in which we drop our shields and share our tender human heart, which is what we all want in the first place. But if our shields are ripped off from the outside, we try to build even stronger ones. In play we interact heart to heart, without any of our cultural separations.”

“What motivates some people to forego security and explore outside the cultural limits? We must believe that faith, that life is more than we are told, that it goes beyond the ordinary cultural means to give. The power of play lives in its timeless pattern of sharing. It does not seek to obliterate or transform differences. It allows for interaction because it operates on a deeper level where there are no differences that make a differences.”

“We must somehow trust that there will be something to hold us if we let go of the sociocultural norms within which we are enmeshed. Constantly confronted as we are with the uncertainty and mystery of life, we may know that total security is illusory. But illusion or not, we think and act as if our culture is a security blanket. To conceive of coming out from under it requires fearlessness.”

Vad gör vi?

Här är några exempel på klassiska workshops från We Are Play.

Mörker

Denna workshop förvandlar vi vår madrasserade källare till en hav av mörker där vi fokuserar på de kinestetiska (känsel) och auditiva (hörsel) sinnesintrycken. En återkommande fråga på vårens workshops har varit – hur bedömer vi världen omkring oss? Hur väljer vi att säga ja eller nej? Och ganska ofta är svaret visuellt dvs hur någonting ser ut. Nu kommer vi istället utforska hur någonting känns och hörs. Under kvällen kommer vi först att få öva på att kommunicera med kroppen för att utveckla metoder att ta med oss in i mörkret, som vi senare kommer att låta fylla lokalen.

Queen of motherfucking everything

Här får du chans att styra vår underjordiska värld och skapa dina drömmars drottningadöme. Vad händer om du helt och hållet överger dina egna strategier för att bli populär, åtrådd och framgångsrik, och istället lägger det i händerna på någon annan som (förhoppningsvis) vill ditt bästa? Och vad händer när du tar kontrollen över vart kvällen tar vägen och skapar allt ifrån sensuellt dekadenta möten till strikt disciplinerad kärlek och omtanke? 

Läkande Lek

Denna workshop hålls av Denice och kommer att bjuda på mycket lek, skratt, närvaro och allvar. Det blir en kväll med att följa impulser, bejaka det barnsliga, det spontana och direkta i oss och öppna upp för att lyssna på och följa det där barnsliga flödet, som ibland också kan kallas din inre röst. Det blir också ett utforskande i hur leken kan befria oss och hjälpa oss att läka sådant vi kanske tidigare inte vågat eller tagit på för stort allvar; som rädslan för att göra fel, vara för mycket eller inte våga ta initiativ. Tillsammans skapar vi en trygg plats där vi kommer att kunna leka med det mesta!

Playful Fighting

Har du någonsin tänkt på hur djur förhåller sig till varandra? Hur de delar närhet, brottas och leker. Detta utforskar vi denna workshop med tema Playful Fighting. Vi börjar med några uppvärmande övningar för att tillsammans skapa ett tryggt tillåtande rum, varifrån vi sedan kan gå både vildare och djupare. Och där alla förstås deltar utifrån egna förutsättningar, gränser och behov.

Konceptet Playful Fighting som vi har inspirerats av uppstod på Schwelle7 i Berlin där deltagarna interagerar med varandra genom fysisk kontakt. Interaktionerna kan vara allt från lekfull brottning, lugn närhet och dansinspirerad kontakt, till kanske mindre socialt accepterade sidor som aggressiv tävlan, dominans och underkastelse. Genom detta övar vi våra kroppar att lyssna på varandra och känna in våra egna och andras gränser, med målet att “släppa huvudet” och återkoppla till kroppen och det primala.

Autentisk galenskap

Med mäktig meditation förflyttar vi oss till ett inre rum där dina inre normer och begränsningar av dig själv inte längre gäller. När vi överlämnar oss till meditationen får det vi håller tillbaka chansen att komma ut i rummet och en oas av frigörande galenskap bildas. Där kan vi få insikter och uppleva välgörande extas. Denna workshop hölls av vår sanna och galna mästerkompis Peter Stridsberg.

Meditativ smärta

Denna workshop tillägnas åt utforskandet av hur en långsamt uppbyggd smärta kan få omvärlden att försvinna och ett zen buddistiskt lugn att ta över allt. Genom andningsteknik, kroppskunskap och enkla verktyg från BDSM så svävar vi iväg på en inre resa med kroppens egna opiater som vägvisare. Vägen anpassas så nybörjare och smärträdda liksom fakirer och pain-sluts kan följa med.

Tre minuters-leken

Vet du skillnaden mellan att ge, ta emot, tillåta och ta för dig? Och varför spelar det någon roll? Att till exempel ge någon en massage, smekning eller smisk är inte alltid som det ser ut – ibland ligger gåvan hos den som fysiskt ser ut att ta emot, ibland hos den som aktivt ser ut att ge. Att känna skillnaden och kommunicera för vems skull du gör det du gör kan göra hela skillnaden. Det blir tryggare och mer njutbart – för alla parter.

Med hjälp av Betty Martins lekfulla 3 Minute Game utforskar vi The Wheel of Consent och får egna kroppsupplevda erfarenheter. Vi utforskar och övar oss i att ge, ta emot, tillåta och ta för oss i olika kortare möten. Enligt Betty har varje aspekt en vacker gåva och något unikt att lära oss. Och det brukar vara roligt och givande på vägen!

Relaxdagen

We Are Play längtar höstvila och att tillsammans dansande virvla som fallande löv, och bjuder härmed in till en hel dag och kväll med fokus på avslappning, icke-görande och närvaro. En dag då vi får stiga ner i den ombonade undervärlden och tillsammans med andra med liknande längtan öppna upp för mer vila, att lyssna inåt och mjukt följa det egna flödet in i enkelt varande. Med fokus på dig själv i första hand, men också tillsammans och med hjälp av andra.

Du kanske längtar efter vila och inre ro, men tycker att det är svårt att slappna av och meditera själv hemma? Eller så känner du ett stort eller trevande JA till mer närvaro, flöde och avslappnat varande med andra? Vi tror och hoppas oavsett att denna dag kan stödja dig i att djupare släppa taget om hindrande tankar kring görande, ambitioner, stress, planer, idéer och mål. Och att vi alla här ska få en chans att, i all enkelhet, njuta av det där Bara Varandet. Vilket kan se ut på olika sätt för olika personer, precis som vägen dit.

Och mycket mycket mera…