Manifesto: We Are Play (2012/SWE)

We Are Play drömmer om en lekfullare värld som växer ur trygghet och kommunikation och blommar ut i spänning och intimitet. Där vi tillsammans vågar välkomna kroppen, intellektet och andligheten som en gemensam väg. Vårt Play!-community är en trädgårdsmästare i den världen.

We Are Play utgår ifrån deltagarkultur för att skapa tillfällen för människor att lekfullt utforska sig själva och varandra. Deltagarkultur* är ett samlingsbegrepp för kulturformer och medier som förutsätter aktivt samskapande av samtliga inblandade. Det låter oss uppleva sociala strukturer och fysiska sensationer och på så sätt utveckla oss själva och vårt förhållningssätt till varandra.

We Are Play fokuserar särskilt på områden som idag är laddade, tabubelagda eller skamfulla i dagens samhälle. Vi rör oss, lekfullt och inkännande, kring områden som makt, kraft, sexualitet och intimitet, och de känslor det väcker. Genom att följa vår lust och samtidigt utforska det vi är rädda för kan vi växa som individer, och upptäcka ännu fler aspekter av oss själva och av livet. Vi använder oss gärna av verktyg från olika inspirationskällor, som olika sorters rollspel, Japansk kinbaku, laborerande scenkonst, improviserad dans, tantriska övningar, olika kroppspraktiker och mycket mycket mera.

We Are Play inspireras av både tantra** och BDSM/Conscious kink***. Vi ser ett behov av förena dessa världar och våga se bortom heliga lotusställningar och mörka källare, för att istället utforska dess gemensamma essäns; som är tillit, kommunikation och inkännande; som är sensualitet, djup samhörighet, urkraft, närvaro och en expansion av medvetandet. Utifrån detta vill vi skapa en plats för lek, njutning, healing och konst. En plats som involverar hela individen på en fysisk, intellektuell och spirituell nivå, där kropp, hjärna och hjärta kan mötas. Där vi i tillåtande nyfikenhet får möjlighet att möta alla delar av oss själva och av andra.

We Are Play strävar lika mycket efter att långsiktigt skapa ett community, som att inspirera, vidareutveckla och sprida våra kunskaper. Beroende på med vilka ögon man ser kan vi sägas vara ett laboratorium för konst, en fritidsgård för vuxna, en dojo för kinbaku, en kreativ miljö för rollspel, ett helande resesällskap, eller ett tempel för likasinnade. Vår strävan efter att inkludera och skapa ett community gör att vi försöker hålla priserna nere. Vår stora inspirationskälla är schwelle7 i Berlin.


Deltagarkultur. Förklaring av ordet deltagarkultur. Till exempel, om du är intresserad av att utforska hur det känns att stå på scen fram en vilt jublande publik som hyllar ditt namn, så kan du antingen läsa en artists biografi eller se en konsertinspelning och med hjälp av din inlevelseförmåga och fantasi ta in upplevelsen. Det är åskådarkultur. Eller själv kämpa tills du får uppleva det på riktigt, vilket kan ta sin tid. Inom deltagarkultur försöker vi återskapa känslan av att höra det vilda jublandet av ditt namn. Vilket med andra ord kan vara att få leva ut olika sidor av dig själv. I en trygg, lekfull och lättillgänglig miljö.

** Tantra. Tantra är en tusentals år gammal, livsbejakande andlig tradition. Inom tantra tillåts den sexuella energin, livsenergin, fungera som en passage till högre medvetenhet. Tantra är också ett sätt att leva och betrakta världen genom kärlek, acceptans och närvaro. Genom att omfamna det som är – vad det än är – kan tantra även ge dig möjlighet att transformera skam, skuld och blockeringar som hindrar dig från att uppleva total närvaro och kärlek.

Vår egen inspiration av tantran kommer främst från Sexsibility och de lärare inom tantra, intimitet och sexualitet som undervisat på Sexsibilitycoachutbildningen, festivaler och kurser i Sverige de senaste åren. Bland annat Lorenzo Stiernquist, Johan Ekenberg, Barbara Carellas, Calle & Jennie Rehbinder, Gitama och Ruby May.

*** BDSM och Conscious kink. BDSM är ett samlingsbegrepp för en stor bredd erotiska praktiker och maktutbyten mellan samtyckande vuxna. Bokstäverna i förkortningen står för Bondage/Disciplin, Dominans/Submission (underkastelse) och Sadomasochism. En person som praktiserar BDSM kan vara intresserad av flera av praktikerna som ryms i begreppet, eller endast någon av dem, och det varierar också i vilken grad och intensitet. Hur många har tex inte drömt om att knyta fast sin partner i sängen eller njuta av lite smisk på rumpan? Fler än man tror! säger vi. Grundläggande info om BDSM och fetischism finns i RFSUs broschyr som du kan läsa här.

Conscious Kink är en term som beskriver utforskandet av fetischer, kinks och BDSM på ett självmedvetet, fullt närvarande sätt. Det är kink med en medvetenhet om att utforska en persons fetischer och längtan har potential att få en djupare effekt, som känslomässig release, andliga upplevelser och djup healing.