Fredlig beröring och lekfullhet

Något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är fredlig beröring och lekfullheten som en väg till närhet och intimitet. Därför skapade jag och vännen Denice konceptet We Are Play under hösten 2012 i Stockholm. Sedan dess vi hållit en mängd workshops där vi vill inspirera fler att utforska sin kropp, sexualitet, kraft och lekfullhet i en trygg miljö. Vi är nästan alltid galet nyfikna på uppdrag och samarbeten som bygger vidare på vår dröm om en lekfullare värld.

lekfullhet-kuddkrig

Leken är vägen till kär-leken. -Marina Kronkvist

Idag är We Are Play mest levande i en hemlig grupp på Facebook med runt fyrahundra medlemmar där vi bjuder in till diverse workshops med oss själva och många andra som lärare. Det senaste vi gjorde tillsammans var en serie av korta kvällsträffar varannan vecka på teman som Playful fighting, Mörker, Tre minuters-leken och bestämmarleken Queen of motherfucking everything. Efteråt var det fritt häng vilket kan vara allt ifrån att pilla dig i naveln, ligga i någons famn, filosofera kring livet, starta ett kuddkrig (se bild ovan) eller fortsätta leka och utforska utifrån kvällens tema. Vill du bli inbjuden till framtida workshops så är det enklast att be en vän som redan är medlem i Facebook-gruppen att lägga till dig. Är du helt ny i denna värld så skicka oss ett mejl och berätta vem du är.

Varför leka?

lekfullhet-playing-by-heart.jpg

Boken Playing by heart av O. Fred Donaldson

Den bästa beskrivningen av aktiviteten att leka som jag har läst är skriven av O. Fred Donaldson i hans bok Playing by heart: the vision and practice of belonging. Här följer ett utdrag hur boken som beskriver just varför vi behöver leka.

”Let’s try a metaphor. Imagine a human being as an artichoke. The artichoke’s tough, spiny leaves are the innumerable shields we put up to defend that which is must tender and sought after – the heart. We can tear tan artichoke’s leaves off to get at its heart, just as we can attack a person; but there is a much easier and more effective way. If we steam the artichoke, it surrenders its leaves, exposing and sharing its heart with us. In the same way, play does not attack a person’s defences. Play creates an environment in which we drop our shields and share our tender human heart, which is what we all want in the first place. But if our shields are ripped off from the outside, we try to build even stronger ones. In play we interact heart to heart, without any of our cultural separations.”

”What motivates some people to forego security and explore outside the cultural limits? We must believe that faith, that life is more than we are told, that it goes beyond the ordinary cultural means to give. The power of play lives in its timeless pattern of sharing. It does not seek to obliterate or transform differences. It allows for interaction because it operates on a deeper level where there are no differences that make a differences.”

”We must somehow trust that there will be something to hold us if we let go of the sociocultural norms within which we are enmeshed. Constantly confronted as we are with the uncertainty and mystery of life, we may know that total security is illusory. But illusion or not, we think and act as if our culture is a security blanket. To conceive of coming out from under it requires fearlessness.”

Vårt manifest

we-are-play

We Are Play drömmer om en lekfullare värld som växer ur trygghet och kommunikation och blommar ut i spänning och intimitet. Där vi tillsammans vågar välkomna kroppen, intellektet och andligheten som en gemensam väg. Vårt Play!-community är en trädgårdsmästare i den världen.

We Are Play utgår ifrån deltagarkultur för att skapa tillfällen för människor att lekfullt utforska sig själva och varandra. Deltagarkultur[1] är ett samlingsbegrepp för kulturformer och medier som förutsätter aktivt samskapande av samtliga inblandade. Det låter oss uppleva sociala strukturer och fysiska sensationer och på så sätt utveckla oss själva och vårt förhållningssätt till varandra.

We Are Play fokuserar särskilt på områden som idag är laddade, tabubelagda eller skamfulla i dagens samhälle. Vi rör oss, lekfullt och inkännande, kring områden som makt, kraft, sexualitet och intimitet, och de känslor det väcker. Genom att följa vår lust och samtidigt utforska det vi är rädda för kan vi växa som individer, och upptäcka ännu fler aspekter av oss själva och av livet. Vi använder oss gärna av verktyg från olika inspirationskällor, som olika sorters rollspel, japansk kinbaku, laborerande scenkonst, improviserad dans, tantriska övningar, olika kroppspraktiker och mycket mycket mera.

We Are Play inspireras av både tantra[2] och BDSM/Conscious kink[3]. Vi ser ett behov av förena dessa världar och våga se bortom heliga lotusställningar och mörka källare, för att istället utforska dess gemensamma essäns; som är tillit, kommunikation och inkännande; som är sensualitet, djup samhörighet, urkraft, närvaro och en expansion av medvetandet. Utifrån detta vill vi skapa en plats för lek, njutning, healing och konst. En plats som involverar hela individen på en fysisk, intellektuell och spirituell nivå, där kropp, hjärna och hjärta kan mötas. Där vi i tillåtande nyfikenhet får möjlighet att möta alla delar av oss själva och av andra.

We Are Play strävar lika mycket efter att långsiktigt skapa ett community, som att inspirera, vidareutveckla och sprida våra kunskaper. Beroende på med vilka ögon man ser kan vi sägas vara ett laboratorium för konst, en fritidsgård för vuxna, en dojo för kinbaku, en kreativ miljö för rollspel, ett läkande resesällskap, eller ett tempel för likasinnade. Vår strävan efter att inkludera och skapa ett community gör att vi försöker hålla priserna nere.

Vår stora inspirationskälla är schwelle7 i Berlin.


  1.  Deltagarkultur. Förklaring av ordet deltagarkultur. Till exempel, om du är intresserad av att utforska hur det känns att stå på scen fram en vilt jublande publik som hyllar ditt namn, så kan du antingen läsa en artists biografi eller se en konsertinspelning och med hjälp av din inlevelseförmåga och fantasi ta in upplevelsen. Det är åskådarkultur. Eller själv kämpa tills du får uppleva det på riktigt, vilket kan ta sin tid. Inom deltagarkultur försöker vi återskapa känslan av att höra det vilda jublandet av ditt namn. Vilket med andra ord kan vara att få leva ut olika sidor av dig själv. I en trygg, lekfull och lättillgänglig miljö.
  2. Tantra. Tantra är en tusentals år gammal, livsbejakande andlig tradition. Inom tantra tillåts den sexuella energin, livsenergin, fungera som en passage till högre medvetenhet. Tantra är också ett sätt att leva och betrakta världen genom kärlek, acceptans och närvaro. Genom att omfamna det som är – vad det än är – kan tantra även ge dig möjlighet att transformera skam, skuld och blockeringar som hindrar dig från att uppleva total närvaro och kärlek. Vår egen inspiration av tantran kommer främst från Sexsibility och de lärare inom tantra, intimitet och sexualitet som undervisat på Sexsibilitycoachutbildningen, festivaler och kurser i Sverige de senaste åren. Bland annat Lorenzo Stiernquist, Johan Ekenberg, Barbara Carellas, Calle & Jennie Rehbinder, Gitama och Ruby May. Vi inspireras också av The New Tantra och Alex Vartmans kraftfulla energiarbete.
  3. BDSM och Conscious kink. BDSM är ett samlingsbegrepp för en stor bredd erotiska praktiker och maktutbyten mellan samtyckande vuxna. Bokstäverna i förkortningen står för Bondage/Disciplin, Dominans/Submission (underkastelse) och Sadomasochism. En person som praktiserar BDSM kan vara intresserad av flera av praktikerna som ryms i begreppet, eller endast någon av dem, och det varierar också i vilken grad och intensitet. Hur många har tex inte drömt om att knyta fast sin partner i sängen eller njuta av lite smisk på rumpan? Fler än man tror! säger vi. Grundläggande info om BDSM  och fetischism finns i RFSUs broschyr som du kan läsa här. Conscious Kink är en term som beskriver utforskandet av fetischer, kinks och BDSM på ett självmedvetet, fullt närvarande sätt. Det är kink med en medvetenhet om att utforska en persons fetischer och längtan har potential att få en djupare effekt, som känslomässig release, andliga upplevelser och djup läkande.

cherryVad gör vi?

Här är några exempel på klassiska workshops från We Are Play.

Mörker

Denna workshop förvandlar vi vår madrasserade källare till en hav av mörker där vi fokuserar på de kinestetiska (känsel) och auditiva (hörsel) sinnesintrycken. En återkommande fråga på vårens workshops har varit – hur bedömer vi världen omkring oss? Hur väljer vi att säga ja eller nej? Och ganska ofta är svaret visuellt dvs hur någonting ser ut. Nu kommer vi istället utforska hur någonting känns och hörs. Under kvällen kommer vi först att få öva på att kommunicera med kroppen för att utveckla metoder att ta med oss in i mörkret, som vi senare kommer att låta fylla lokalen.

Queen of motherfucking everything

Här får du chans att styra vår underjordiska värld och skapa dina drömmars drottningadöme. Vad händer om du helt och hållet överger dina egna strategier för att bli populär, åtrådd och framgångsrik, och istället lägger det i händerna på någon annan som (förhoppningsvis) vill ditt bästa? Och vad händer när du tar kontrollen över vart kvällen tar vägen och skapar allt ifrån sensuellt dekadenta möten till strikt disciplinerad kärlek och omtanke? 

Läkande Lek

Denna workshop hålls av Denice och kommer att bjuda på mycket lek, skratt, närvaro och allvar. Det blir en kväll med att följa impulser, bejaka det barnsliga, det spontana och direkta i oss och öppna upp för att lyssna på och följa det där barnsliga flödet, som ibland också kan kallas din inre röst. Det blir också ett utforskande i hur leken kan befria oss och hjälpa oss att läka sådant vi kanske tidigare inte vågat eller tagit på för stort allvar; som rädslan för att göra fel, vara för mycket eller inte våga ta initiativ. Tillsammans skapar vi en trygg plats där vi kommer att kunna leka med det mesta!

Playful Fighting

Har du någonsin tänkt på hur djur förhåller sig till varandra? Hur de delar närhet, brottas och leker. Detta utforskar vi denna workshop med tema Playful Fighting. Vi börjar med några uppvärmande övningar för att tillsammans skapa ett tryggt tillåtande rum, varifrån vi sedan kan gå både vildare och djupare. Och där alla förstås deltar utifrån egna förutsättningar, gränser och behov.

Konceptet Playful Fighting som vi har inspirerats av uppstod på Schwelle7 i Berlin där deltagarna interagerar med varandra genom fysisk kontakt. Interaktionerna kan vara allt från lekfull brottning, lugn närhet och dansinspirerad kontakt, till kanske mindre socialt accepterade sidor som aggressiv tävlan, dominans och underkastelse. Genom detta övar vi våra kroppar att lyssna på varandra och känna in våra egna och andras gränser, med målet att ”släppa huvudet” och återkoppla till kroppen och det primala.

Autentisk galenskap

Med mäktig meditation förflyttar vi oss till ett inre rum där dina inre normer och begränsningar av dig själv inte längre gäller. När vi överlämnar oss till meditationen får det vi håller tillbaka chansen att komma ut i rummet och en oas av frigörande galenskap bildas. Där kan vi få insikter och uppleva välgörande extas. Denna workshop hölls av vår sanna och galna mästerkompis Peter Stridsberg.

Meditativ smärta

Denna workshop tillägnas åt utforskandet av hur en långsamt uppbyggd smärta kan få omvärlden att försvinna och ett zen buddistiskt lugn att ta över allt. Genom andningsteknik, kroppskunskap och enkla verktyg från BDSM så svävar vi iväg på en inre resa med kroppens egna opiater som vägvisare. Vägen anpassas så nybörjare och smärträdda liksom fakirer och pain-sluts kan följa med.

Tre minuters-leken

Vet du skillnaden mellan att ge, ta emot, tillåta och ta för dig? Och varför spelar det någon roll? Att till exempel ge någon en massage, smekning eller smisk är inte alltid som det ser ut – ibland ligger gåvan hos den som fysiskt ser ut att ta emot, ibland hos den som aktivt ser ut att ge. Att känna skillnaden och kommunicera för vems skull du gör det du gör kan göra hela skillnaden. Det blir tryggare och mer njutbart – för alla parter.

Med hjälp av Betty Martins lekfulla 3 Minute Game utforskar vi The Wheel of Consent och får egna kroppsupplevda erfarenheter. Vi utforskar och övar oss i att ge, ta emot, tillåta och ta för oss i olika kortare möten. Enligt Betty har varje aspekt en vacker gåva och något unikt att lära oss. Och det brukar vara roligt och givande på vägen!

Relaxdagen

We Are Play längtar höstvila och att tillsammans dansande virvla som fallande löv, och bjuder härmed in till en hel dag och kväll med fokus på avslappning, icke-görande och närvaro. En dag då vi får stiga ner i den ombonade undervärlden och tillsammans med andra med liknande längtan öppna upp för mer vila, att lyssna inåt och mjukt följa det egna flödet in i enkelt varande. Med fokus på dig själv i första hand, men också tillsammans och med hjälp av andra.

Du kanske längtar efter vila och inre ro, men tycker att det är svårt att slappna av och meditera själv hemma? Eller så känner du ett stort eller trevande JA till mer närvaro, flöde och avslappnat varande med andra? Vi tror och hoppas oavsett att denna dag kan stödja dig i att djupare släppa taget om hindrande tankar kring görande, ambitioner, stress, planer, idéer och mål. Och att vi alla här ska få en chans att, i all enkelhet, njuta av det där Bara Varandet. Vilket kan se ut på olika sätt för olika personer, precis som vägen dit.

Och mycket mycket mera…