Japansk repkonst

Japansk teppo-bindning

Japansk teppo-bindning inspirerad av Nawashi Kanna

Jag upptäckte den japanska repkonsten kinbaku i samband med mina arbetsresor till Japan runt 2005 som väckte min fascination av landets djupa estetik, harmoni med naturen och zenbuddistiska syn livets gång.


Repen blev ett verktyg för meditation och ta människor på en djup resa in i sig själva med mig som vägvisare. Sedan dess har jag tagit chansen att studerat med repmästare runt om i världen och fördjupa mig i näraliggande praktiker så som avstressande akupressur, lingvistiskt hypnos, improvisations teater/dans och uppsjö av tantriska och shamanistiska praktiker.

Det är ett privilegium att få sprida min kunskap och passion, och att utforska hur den japanska traditionen kan finna samklang med modern kroppsterapi.

En känsla för rep

En känsla för rep är en introduktions och inspirationsfilm till känslan som förmedlas genom rep i den japanska repkonsten kinbaku. Tanken med filmen är att ge nybörjare och nyfikna en föraning om hur ett möte i repens värld kan se ut.

Fördjupning

Nedan finner du diverse andra texter, videos och ljudklipp om japansk repkonst.

sr-logo-white
Under hösten 2014 intervjuade Sveriges Radio Andy om japansk repkonst till programmet P1 STIL. Den rekommenderas den varmt för dig som vill ha en snabb introduktion till vad kinbaku betyder för Andy.

Upphängning vid japansk varmkällaBilden är tagen på ett litet familjedrivet japansk traditionellt Ryokan (gästhus) i den grönskande dalen Hakeone mellan världsmetropolen Tokyo och Mount Fuji. Rykande vatten polar ur den naturliga varmkällan och leds till karet av cederträ. Bindning av Andy är en höftharnesk enligt Kinoko Hajimes mönster.