Rep som material (2015/SWE)

Att som nybörjare köpa rep som passar för kinbaku kan vara en djungel. Delvis kan det vara en frÄga om smak och tycke men det finns ett par handfasta rekommendationer att ta med i valet.

Material, tjocklek och lÀngd

Det absolut vanligaste Ă€r rep gjorda av vĂ€xtfibrer. Jute, hampa och lin Ă€r populĂ€rast eftersom de Ă€r vĂ€ldigt prisvĂ€rda men det finns Ă€ven mera exotiska och dyrare material som till exempel silke. Syntetiska rep anvĂ€nds vanligtvis inte eftersom de brĂ€nner emot naken hud Ă€ven om de Ă€r billigare, hĂ„llfastare och lĂ€ttare att rengöra. Skillnaden mellan jute, hampa och lin Ă€r deras vikt och hĂ„llfasthet. Hampa och lin vĂ€ger mer och Ă€r mer hĂ„llfasta. ÄndĂ„ Ă€r jute absolut mest populĂ€rt, och det beror till stor del pĂ„ dess traditionella arv ifrĂ„n Japan. Det var helt enkelt sĂ„ att jute var de vĂ€xtfiber som fanns i Japan under edo-perioden nĂ€r den japanska repkonsten föddes.

Repens lĂ€ngd beror pĂ„ storleken pĂ„ bĂ„de den som binder och den som blir bunden. För att enkelt kunna hantera repen bör de inte dubbelvikta vara lĂ€ngre Ă€n tvĂ„ famntag, vilket ger en rekommenderad total replĂ€ngd pĂ„ mellan sju och Ă„tta meter. Är den bundna kortare Ă€n ca 165 cm Ă€r sju meter rep lagom, annars brukar Ă„tta meter lĂ„nga rep vara att rekommendera. Repens tjocklek Ă€r en kompromiss mellan lĂ€tthanterlighet och hĂ„llfasthet. 5mm tjocka rep passar för lĂ€ttare person (70kg och nedĂ„t) och 6mm för tyngre personer, men detta Ă€r bara viktigt nĂ€r det kommer till upphĂ€ngningar. Vissa bindare blandar tjocklekar beroende pĂ„ hur mycket en bindning ska belastas. Repens faktiska hĂ„llfasthet pĂ„verkas till stor del av hur de hanteras av bindaren.

Konstruktion

Metters_rope_serpentine_vtmRepen bestĂ„r av garntrĂ„dar som tvinnas samman till en tjockare sĂ„ kallad kardel och dessa kardeler tvinnas sedan samman till ett rep. Vanligtvis bestĂ„r repen som anvĂ€nds för kinbaku av tre kardeler. Ju hĂ„rdare kardelerna tvinnas samman desto hĂ„rdare “slaget” blir repet. Traditionellt sett anvĂ€nds lösare slagna rep, men det krĂ€ver mer underhĂ„ll och ett vant handhavande för att de inte ska tvinna upp sig igen. DĂ€rför rekommenderas hĂ„rt slagna rep till nybörjare. Det finns Ă€ven rep som Ă€r flĂ€tade och/eller bestĂ„r av flera kardeler, vilket kan ge en högre hĂ„llfasthet Ă€ven om detta Ă€r mindre beprövat inom kinbaku.

Repen pĂ„verkas Ă€ven av hur de tillverkas. Vanligtvis Ă€r rep maskinslagna, vilket betyder att det Ă€r en motor som har tvinnat kardelerna samman istĂ€llet för handkraft. Generellt sett Ă€r maskinslagna rep av högre kvalitet eftersom de hĂ„ller en jĂ€mnare hĂ„rdhet i slagningen.  Entusiaster som manuellt slĂ„r rep har ofta en bĂ€ttre kvalitetskontroll genom att kontrollera varje garntrĂ„d och undvika skarvar i garnet. Det Ă€r nĂ€stan omöjligt som nybörjare att avgöra om repen Ă€r av god kvalitet och mĂ„nga Ă„terförsĂ€ljare berĂ€ttar inte tydligt exakt vart ifrĂ„n deras rep kommer. DĂ€rför Ă€r det tryggast att köpa sina rep frĂ„n en vĂ€lkĂ€nd Ă„terförsĂ€ljare.

Behandling

Det som mest av allt pÄverkar repens pris Àr hur de har behandlats. Man kan köpa rep direkt frÄn en repslagare för runt 6kr metern, vilket gör att repen kostar ca. 50kr styck, eller helt fÀrdigbehandlade frÄn en specialiserad ÄterförsÀljare för upp till 200kr styck. Bilden visar obehandlade rep till vÀnster och behandlade till höger.

Singeing_before-after.jpg

De vanligaste behandlingarna Àr följande:

  • Bakade i ugn ett par timmar för att avdunsta diverse biprodukter frĂ„n tillverkningen.
  • TvĂ€ttade eller kokade för mjukhet.
  • BrĂ€nda för att avlĂ€gsna överflödiga fibrer.
  • FĂ€rgade av rent estetiska skĂ€l.
  • Oljade eller smorda för minskad friktion.

Rep i toppklass bör har genomgÄtt alla ovanstÄende behandlingar men det absolut viktigaste Àr att veta vad man som köpare av rep betalar för. Olika ÄterförsÀljare har sina egen specialiserade behandlingsprocess som ofta förÀndras och förfinas, precis som reptillverkarnas processer förÀndras. Det betyder att det nÀstan Àr omöjligt att köpa tvÄ likadana rep vid tvÄ olika tillfÀllen. DÀrför Àr det att rekommendera att köpa en hel uppsÀttning Ät gÄngen: tre-till-fyra rep för golvbindningar eller sju-till-tio rep för upphÀngningar.

Förvaring och underhÄll

Rep Àr ett levande material och kommer dÀrför formas efter hur det behandlas. DÄ den större delen av tiden utgörs av förvaring Àr det bÀst att lÄta sina rep hÀnga ut sin fulla lÀngd eller ligga löst lindade för att undvika att repen snurrar sig eller bli ojÀmna i sin slagning. Man ser ofta rep lindas hÄrt inför anvÀndning och transport vilket Àr praktiskt, men som i lÄnga loppet förkortar repens livslÀngd.

Repen bör Àven underhÄllas genom kontinuerlig infettning. Traditionellt sett i Japan anvÀnds minkolja, men det har till stor del ersatts av jojobaolja pÄ grund av djuretiska skÀl. Ett billigare alternativ Àr kallpressat kokosfett eller en mineralolja. Med tanke pÄ att kokosfett lÀttare hÀrsknar och mineralolja har stora frÄgetecken kring hÀlsorisker, sÄ rekommenderas de ej. En tumregel Àr att rep bör infettas efter ca 10 anvÀndningar.

Rekommendation och ÄterförsÀljare

Baserat pÄ informationen ovan lyder den sammanfattade rekommendationen: 5mm eller 6mm tjocka hÄrt slagna juterep som Àr Ätta meter lÄnga. Fyra stycken om du ska jobba pÄ marken och Ätta stycken om du siktar pÄ upphÀngningar. Som nybörjare Àr det alltid vÀrt att köpa helt fÀrdigbehandlade rep eftersom priset relativt till arbetskostnaden Àr lÄgt. Köp Àven en liten flaska jojobaolja (ca 200ml) frÄn en hÀlsokostbutik för infettning.

Det finns alltid rep att köpa pĂ„ plats under workshops med Andy för 200kr styck. Ofta Ă€r de röda och valda utifrĂ„n rekommendationen ovan. Det gĂ„r Ă€ven att fĂ„ repen hemskickade men dĂ„ tillkommer porto. Har du ett mer specifikt önskemĂ„l rekommenderas LeChef pĂ„ darkside.se. Vill du behandla dina rep sjĂ€lv Ă€r den största Ă„terförsĂ€ljaren esinem-rope.com.