Skip to content

Rep som material (2015/SWE)

Att som nybörjare köpa rep som passar för kinbaku kan vara en djungel. Delvis kan det vara en fråga om smak och tycke men det finns ett par handfasta rekommendationer att ta med i valet.

Material, tjocklek och längd

Det absolut vanligaste är rep gjorda av växtfibrer. Jute, hampa och lin är populärast eftersom de är väldigt prisvärda men det finns även mera exotiska och dyrare material som till exempel silke. Syntetiska rep används vanligtvis inte eftersom de bränner emot naken hud även om de är billigare, hållfastare och lättare att rengöra. Skillnaden mellan jute, hampa och lin är deras vikt och hållfasthet. Hampa och lin väger mer och är mer hållfasta. Ändå är jute absolut mest populärt, och det beror till stor del på dess traditionella arv ifrån Japan. Det var helt enkelt så att jute var de växtfiber som fanns i Japan under edo-perioden när den japanska repkonsten föddes.

Repens längd beror på storleken på både den som binder och den som blir bunden. För att enkelt kunna hantera repen bör de inte dubbelvikta vara längre än två famntag, vilket ger en rekommenderad total replängd på mellan sju och åtta meter. Är den bundna kortare än ca 165 cm är sju meter rep lagom, annars brukar åtta meter långa rep vara att rekommendera. Repens tjocklek är en kompromiss mellan lätthanterlighet och hållfasthet. 5mm tjocka rep passar för lättare person (70kg och nedåt) och 6mm för tyngre personer, men detta är bara viktigt när det kommer till upphängningar. Vissa bindare blandar tjocklekar beroende på hur mycket en bindning ska belastas. Repens faktiska hållfasthet påverkas till stor del av hur de hanteras av bindaren.

Konstruktion

Metters_rope_serpentine_vtmRepen består av garntrådar som tvinnas samman till en tjockare så kallad kardel och dessa kardeler tvinnas sedan samman till ett rep. Vanligtvis består repen som används för kinbaku av tre kardeler. Ju hårdare kardelerna tvinnas samman desto hårdare “slaget” blir repet. Traditionellt sett används lösare slagna rep, men det kräver mer underhåll och ett vant handhavande för att de inte ska tvinna upp sig igen. Därför rekommenderas hårt slagna rep till nybörjare. Det finns även rep som är flätade och/eller består av flera kardeler, vilket kan ge en högre hållfasthet även om detta är mindre beprövat inom kinbaku.

Repen påverkas även av hur de tillverkas. Vanligtvis är rep maskinslagna, vilket betyder att det är en motor som har tvinnat kardelerna samman istället för handkraft. Generellt sett är maskinslagna rep av högre kvalitet eftersom de håller en jämnare hårdhet i slagningen.  Entusiaster som manuellt slår rep har ofta en bättre kvalitetskontroll genom att kontrollera varje garntråd och undvika skarvar i garnet. Det är nästan omöjligt som nybörjare att avgöra om repen är av god kvalitet och många återförsäljare berättar inte tydligt exakt vart ifrån deras rep kommer. Därför är det tryggast att köpa sina rep från en välkänd återförsäljare.

Behandling

Det som mest av allt påverkar repens pris är hur de har behandlats. Man kan köpa rep direkt från en repslagare för runt 6kr metern, vilket gör att repen kostar ca. 50kr styck, eller helt färdigbehandlade från en specialiserad återförsäljare för upp till 200kr styck. Bilden visar obehandlade rep till vänster och behandlade till höger.

Singeing_before-after.jpg

De vanligaste behandlingarna är följande:

  • Bakade i ugn ett par timmar för att avdunsta diverse biprodukter från tillverkningen.
  • Tvättade eller kokade för mjukhet.
  • Brända för att avlägsna överflödiga fibrer.
  • Färgade av rent estetiska skäl.
  • Oljade eller smorda för minskad friktion.

Rep i toppklass bör har genomgått alla ovanstående behandlingar men det absolut viktigaste är att veta vad man som köpare av rep betalar för. Olika återförsäljare har sina egen specialiserade behandlingsprocess som ofta förändras och förfinas, precis som reptillverkarnas processer förändras. Det betyder att det nästan är omöjligt att köpa två likadana rep vid två olika tillfällen. Därför är det att rekommendera att köpa en hel uppsättning åt gången: tre-till-fyra rep för golvbindningar eller sju-till-tio rep för upphängningar.

Förvaring och underhåll

Rep är ett levande material och kommer därför formas efter hur det behandlas. Då den större delen av tiden utgörs av förvaring är det bäst att låta sina rep hänga ut sin fulla längd eller ligga löst lindade för att undvika att repen snurrar sig eller bli ojämna i sin slagning. Man ser ofta rep lindas hårt inför användning och transport vilket är praktiskt, men som i långa loppet förkortar repens livslängd.

Repen bör även underhållas genom kontinuerlig infettning. Traditionellt sett i Japan används minkolja, men det har till stor del ersatts av jojobaolja på grund av djuretiska skäl. Ett billigare alternativ är kallpressat kokosfett eller en mineralolja. Med tanke på att kokosfett lättare härsknar och mineralolja har stora frågetecken kring hälsorisker, så rekommenderas de ej. En tumregel är att rep bör infettas efter ca 10 användningar.

Rekommendation och återförsäljare

Baserat på informationen ovan lyder den sammanfattade rekommendationen: 5mm eller 6mm tjocka hårt slagna juterep som är åtta meter långa. Fyra stycken om du ska jobba på marken och åtta stycken om du siktar på upphängningar. Som nybörjare är det alltid värt att köpa helt färdigbehandlade rep eftersom priset relativt till arbetskostnaden är lågt. Köp även en liten flaska jojobaolja (ca 200ml) från en hälsokostbutik för infettning.

Det finns alltid rep att köpa på plats under workshops med Andy för 200kr styck. Ofta är de röda och valda utifrån rekommendationen ovan. Det går även att få repen hemskickade men då tillkommer porto. Har du ett mer specifikt önskemål rekommenderas LeChefdarkside.se. Vill du behandla dina rep själv är den största återförsäljaren esinem-rope.com.