Andy Buru

Andy Buru aim to create magical rooms were people can rest, heal and grow.


Repterapi (SWE)

Jag har utvecklat en repterapi som lämpar sig för alltifrån meditativ avslappning till hantering av utbrändhet och trauman kopplade till maktlöshet. Repterapi använder den japanska repkonsten kinbaku som ett verktyg för att temporärt och med samtycke överlämna kontrollen av vår kropp och sinne i en trygg och läkande miljö.

Tankarna kring rep med en terapeutiskt intention uppstod när människor började söka sig till mig för att uppleva hängivelse eller surrender. Med sig bar de historier om utbrändhet, övergrepp, klaustrofobi, ångest, självdestruktivitet, gängvåld och diverse smärtproblematik. Mitt intresse för sinnet och kroppen fick mig att vilja möta dessa människor och se hur mina kunskaper inom japansk repkonst, coachning, akupressur och kroppsterapi kunde hjälpa. Inte främst för att läka trauman, men för att lindra smärtan och göra minnena lättare att hantera. Många år senare började jag strukturera mina kunskaper och erfarenheter för att skapa den praktik jag valt att kalla repterapi.

Nedan kan du läsa om några av de människoöden jag mött på min resa.

Utbrändhet

repterapi-1
Repen tar fokus till här och nu.

                Sandras historia

– Jag är ofta väldigt aktiv och initiativtagande – i intima möten, i jobbet, i det mesta jag gör – och kan ha svårt att slappna av, ta emot, be om hjälp.

Att lämna över min kropp i repen och i Andys trygga skickliga famn hjälpte mig släppa mycket inre anspänning. Jag grät, skrattade och upplevde orgasmiska energivågor genom kroppen.

Det var härligt att inte kunna röra mig, att inte kunna göra något och bara vila i fullständig tillit till situationen.

Utmattningsdepression kallas också utbrändhet, att gå in i väggen eller att helt enkelt inte räcka till i en nutid som ställer allt högre krav på individen. Rent biokemiskt är vi människor byggda för att högprestera vid behov men däremellan behövs stunder av villa och återhämtning. När stressen inte är fysisk utan sitter i tankarna blir det än svårare att finna lugn eftersom tankarna spinner vidare även om kroppen är still. Genom att både bindas rent fysiskt och överlämna kontrollen som en symbolisk handling vi chans att vila fullständigt. Repens rörelsebegränsning och överlämnandet blir till en meditation som för allt fokus till här och nu.

Under en repterapisession med fokus på vila använder jag akupressurpunkter från traditionell kinesisk medicin som får kroppen och sinnet att slappna av. Jag binder kroppen i viloställningar där stressade och spända muskler kan släppa taget vilket rent neurologiskt signalerar att faran är över, och istället en känsla trygghet så läkande kan ske. Detta bygger på en osteopatisk teknik med namnet “Strain and Counterstrain” som utvecklades av Doktor Lawrence Jones för att hantera traumatisk smärta på ett mjukt och terapeutiskt vis. Mina kunskaper i akupressur och vilolägen kommer ifrån mina studier på Axelssons gymnastiska institut.

Trauma

repterapi-2
Rep och beröring som terapi.

Magdalenas historia

 

– Jag har blivit fasthållen mot min vilja så många gånger att jag inte klarat av att någon hållit om mina handleder. Idag bara gick det. Jag övervann en rädsla.

Hon gråter men ler med hela ansiktet.

– I över 35 år har jag burit på den här skräcken. Mina barn och partners har fått lära sig att aldrig hålla mig där. Har det hänt har jag vräkt undan personen. Det har varit en känsla av att fly, annars dör jag. Tänk om jag inte gått kursen, jag hade varit kvar i samma skräck.

Traumatiska upplevelser skapar en mental programmering för att undvika att återuppleva emotionell eller fysisk smärta. De får oss att reagera instinktivt med negativa känslor som depression och aggression. Ibland är vi medvetna om dessa program, ibland inte. I dagens samhälle uppstår ofta trauman ur sexuella och våldsrelaterade övergrepp. Programmeringen i sig är inte negativ eftersom den bär med sig en stark lärdom, men när reaktionen får oönskade konsekvenser på våra liv kan det vara dags att avdramatisera programmet. Detta görs genom att gradvis återuppleva liknande händelser under trygga och kontrollerade förutsättningar, vilket på många sätt påminner som KBT (kognitiv beteendeterapi).

Ett vanligt exempel är övergreppsoffer som efteråt upplever svårigheter att lita på andra människor. Att bli bunden är stor handling av tillit och att uppleva det i en trygg miljö är läkande genom att möta och besegra sina demoner och visa sårbarhet utan att bli sviken. Min erfarenhet är att långsamhet och ödmjukhet är den bästa vägen att närma sig traumatiska upplevelser. Därför skiljer sig repterapi mycket från de mer fartfyllda och akrobatiska uttrycken som ses i kinbaku-uppträdanden. Den lyhördhet för och erfarenhet av samtyckt maktöverlämnande som jag utvecklat under åren är ett nödvändigt verktyg för min repterapi.

Andra exempel på repterapisessioner där jag bundit är vålds- och maktbrukare som vill släppa ifrån sig kontrollen, klaustrofobiker som vill rörelsebegränsas, och dagdrömmare med fantasier om rep och makt. Mina kunskaper kring trauman och det mänskliga sinnet kommer ifrån mina studier av NLP (neurologisk lingvistisk programmering) och organisationscoachning.

Smärtproblematik

repterapi-3
Sensationen av rep ersätter smärtan.

        Christinas historia

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Kronisk smärtproblematik med neurologiskt eller biomekaniskt ursprung blir allt vanligare medan diagnoserna fortfarande är diffusa. Det är ofta svårt att verkligen få hjälp av sjukvården utan stora operationer eller behandling med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Repterapi kan inte bota smärtan men lindra genom en neurologisk mekanism i kroppen som kallas “gate control theory”. Nervsystem som förmedlar smärta från kroppsdelars förnimmelser till hjärnans tolkningscenter har en begränsad kapacitet där olika typer av sensationer har olika prioritet. Akutsmärta har högst prioritet t.ex. när man bränner sig på något varmt, medan dov och kronisk smärta har ganska låg prioritet. Taktil beröring från händer eller rep har en högre prioritet än dov och kronisk smärta. Det betyder att känslan av repen mot hunden konkurrerar ut sådana smärtsignaler så att dessa aldrig når hjärnan.

Den fysiska beröringen som sker under en repterapisession frisläpper även må-bra-hormonet oxytocin vilket gör oss lugna och trygga, boostar igång immunförsvaret och hjälper oss att fokusera på det som sker här och nu. Att vara bunden (beroende på bindning) kan ge samma känsla av skön-ont som vid massage eller träning. Den känslan frisläpper kroppens egna smärtstillande hormon endorfin. Endorfin och oxytocin stannar kvar i kroppen långt efter en repterapisession. Därför är det bra att vila efteråt och undvika stressiga miljöer. Dessa hormoners effekt överraskar ofta människor med kronisk smärtproblematik (så som artros eller fibromyalgi) eftersom de finner ett ovanligt lugn i repen.

cherrySå funkar det…

En första repterapisession börjar alltid med ett längre samtal över en kopp te för att gemensamt förstå bakgrunden och sätta en intention med fokus på den bundnes önskemål och behov. För att arbeta terapeutiskt med rep och makt är det viktigt att både den som binder och den som blir bunden delar en gemensam grund och trygghet.

Inför varje repterapisession förhandlas sedan önskade upplevelser, gränser, och hur kommunikation sker under bindningen. Själva repterapisessionen börjar med att den bundne och den som binder andas tillsammans för att landa här och nu. Först binds vanligtvis händerna för att symbolisera maktöverlämnandet, och sedan resten av kroppen efter önskemål och förutsättningar. Bindandet kombineras med beröring och stunder av vila för att känna in så både kroppen och sinnet hänger med i upplevelsen och att det känns rätt att fortsätta. Rep binds upp och binds om för att skapa olika positioner och känslor. Den exakta formen anpassas alltid efter den bundne. Varje repterapisession avslutas alltid med en landning som kan bestå av ensam vila, kroppskontakt, en kopp te eller ett samtal beroende på vad som passar den som bundits.

Den som binder är alltid fullt påklädd och den som blir bunden har alltid minst underkläder på sig. Det går utmärkt att bli bunden fullt påklädd även om många uppskattar den fysiska sensationen av rep mot hud. En repterapisession sker vanligtvis på en mjuk matta på golvet. I återkommande repterapisessioner kan jag som binder även lyfta kroppen i repen till punkter i taket, vilket ger en svävande känsla. Detta förhandlas separat. Bindningarna anpassas alltid efter den bundnes kropp, fysik och önskemål.

Det går utmärkt att komma ensam eller med en vän/partner men vanligtvis är det bara en person som blir bunden. En första repterapisession är tre timmar lång. Återkommande repterapisessioner kan vara två-tre timmar eller mycket längre beroende på önskemål.

Vad säger andra?

Andy är en grym workshopledare. Han förmår att skapa en trygg grupp och samtidigt skapa utmanande situationer. Jag har lärt mig massor om rep och att binda och bli bunden. […]

Göran

Repsessionerna med Andy har överträffat alla mina föreställningar och eventuella förväntningar. Hade till för några månader sedan aldrig trott att jag skulle pröva på detta med att låta mig bindas. […]

Lena Månstråle

Being bound by Andy was an extraordinary experience. His calm and focussed presence very quickly put me at total ease and I could fully relax into the experience. Within minutes […]

Annelie

Lite svårt att placera helgen… Å ena sidan intensivt, djupt, utmanande, nytt. Men samtidigt väldigt enkelt, okomplicerat, inget märkvärdigt alls. Som i att det kändes så intuitivt rätt och enkelt, […]

Martina

Andy är tydlig, bjuder på dig själv, skapar trygghet, kunnig både kring kropp och rep, pedagogisk, trevlig, kreativ, personlig, engagerad och genuin.

Marcel

Jag har provat många olika healing- och behandlingsmetoder de senaste åren och måste säga att min repterapisession med Andy har varit ett av de bästa sätten för mig att förlösa […]

Susanne

Tack alla att jag fick dela den dagen med er. En intensiv upplevelse – men efter en natts vila känner jag mig lugn och tillfreds. Aldrig trodde jag att rep […]

Maria

Tack för en fantastisk eftermiddag! Jag och en av de andra gruppdeltagarna försökte analysera upplevelsen efteråt men det blev mest att vi satt som två fånar och flinade ikapp.

Jocke

Jag rekommenderar Andys repterapi varmt! Det var en fantastisk upplevelse för mig. Jag är ofta väldigt aktiv och initiativtagande – i intima möten, i jobbet,i det mesta jag gör – […]

Sandra

Jag sökte upp Andy pga att jag var nyfiken och ville testa något nytt. Hans sätt att möta en och “hålla space” är otroligt bra. Man känner sig trygg och […]

Sofia

This summer I had been lucky to see the shibari workshop performed by Andy Buru. I love shibari as an art form and as a tool for opening true desires. […]

David

It was a journey between Mother Earth and Universe. With unconditional love connected from the first moment to the last breath together.

Camilla

Under många år har min hals inte varit min egen. Andetag mot min hals. Närhet med min hals, det gick bara inte. Och det var därför jag vände mig till […]

Juli

Taking a session with Andy has been for me a journey into unknown that opened to a deeper intimacy inside myself and a level of relaxation I haven’t felt before. […]

Cristina

Workshopen öppnade ögon för så mycket. De små sakerna du sa och hur de kan appliceras överallt och i relaterande med människor. I litet och stort. Till exempel så mediterade […]

Anna

Really good workshops! Andy creates a safe, fun and sensual space for exploration of intimacy through the use of ropes. Highly recommend!

Peter Nordström

That was quite a mind blowing 4 days. Remembering how apprehensive I was about taking the leap, as new as both me and my partner are to both BDSM and […]

‘N’

Det känns som att jag har fått lära mig stegen till en ny dans. En dans som jag tidigare inte visste om. En dans som nu efter bara några korta […]

Gabriel

Video, click the link to see.

Mattis Norrvidd

I am still processing the beauty of the first session – and feeling extremely good about it. Something big changed inside myself and I feel confident about my own identity […]

Ilana

Every session with Andy is like opening a mysterious box of secrets – secrets that are deeply hidden under numerous layers of external garbage that I tend to call “self”. […]

Lena